trece la ceva mai putin nociv, logica de bun simt ne zice ca trebuie sa alegem acea optiune
Exista moduri diferite in care fumul de tigara poate sa afecteze sanatatea oamenilor, atat a fumatorilor activi, cat si a celor pasivi, in primul rand prin actiunea nociva agudronului- o substanta care se gaseste in fumul de tigara. Acesta se acumuleaza in plamani si deterioreaza, de-a lungul timpului, caile respiratorii, bronhiile si receptorii. Acest lucru poate duce la dificultati de respiratie, cancer si afectiuni cardiace
1.Monoxidul de carbon din fumul de tigaraingreuneaza capacitatea plamanilor de a actiona, intrucat acesta este absorbit in sange, in locul oxigenului. In timp, acest lucru va cauza insuficienta pulmonara si cardiaca, deoarece aceste organe trebuie sa lucreze mai greu, pentru a obtine si a transporta oxigenul necesar intregului organism. In cele mai multe cazuri, rezultatul este imbolnavirea.
2. Fumul de tigara este chiar mai periculos atunci cand se iau in considerare si efectelenicotinei( in special a nicotinei arse), o alta substanta nociva ce se gaseste in fumul de tigara. Nicotina provoaca dependenta de tigari. Unele studii sugereaza ca oamenii renunta la tigari mai greu decat la droguri. Pe langa dependenta care o cauzeaza, nicotina creste tensiunea arteriala si ritmul cardiac.
3. Temperatua in interiorul tigarii aprinse,atunci cand se inhaleaza,ajunge si la680 grade Celsius. Fumul rezultat in urma arderii la aceasta temepratura continepeste 4000 de substante chimice, majoritatea fiind substante toxice. S-a demonstart stiintific ca in fumul de tigara clasica exista cel putin50 de substante puternic cancerigene, care modifca AND-ul si provoaca diferite tipuri de cancer
4.Fumatorii mor mai repede. Studiile efectuate in numar impresionant au avut aceeasi concluzie: fumatorii mor mai repede decat nefumatorii.Fumatul scurteaza, in medie, viata femeilor fumatoare, cu 13 ani si viata barbatilor fumatori, cu aproximativ 14,5 ani. Barbatii si femeile care fumeaza au un risc mai mare de a muri intre 35 si 69 de ani, decat cei care nu au fumat niciodata.
5. Riscul de a face cancer . In cazul fumatorilor care consuma mai mult de 10 tigari pe zi riscul de a face cancer pulmonar, in comparatie cu un nefumatoreste de 47 orimai mare in cazul barbatilor fumatori si de 35 ori mai mare in cazul femeilor fumatoare
Bolile asociate cu fumatul activ sau pasiv
Boli cardiovasculare, boli de inima coronariene, circulatie sanguina inadecvata,ingustarea vaselor de sange, boli vasculare periferice, anevrism aortic abdominal
Cancer pulmonar, afectiuni pulmonare, emfizem, bronista si obstructia cailor respiratorii.
Cancer. Exita dovezi stiintifice solide care sustin ca fumul de tigara poate provoca:
Leucemie mieloida acuta, cancer de vezica urinara, cancer de col uterin, cancer de esofag, cancer la rinichi, cancer la nivelul laringelui si faringelui, cancer al cavitatii bucale, cancer de stomac.
Fumul de tigara este la fel de periculos pentru cei care fumeaza, cat si pentru cei care se afla in jurul fumatorilor. Asta deoarece fumatorii pasivi inhaleaza gudron, monoxid de carbon si alte substante din fumul de tigara, in cantitati concentrate.
De aceea si fumatul pasiv este la fel de daunator pentru nefumatori, care pot suferi de aceleasi afectiuni ca si fumatorii. In plus, fumatorii pasivi au un risc crescut de a suferi de astm, bronsita, cancer pulmonar si chiar tuberculoza.
In cele mai multe cazuri, copiii care locuiesc impreuna cu fumatori sunt mai susceptibili de a manifesta infectii frecvente ale urechii si boli precum pneumonia sau bronsita.
Femeile gravide trebuie sa renunte la fumat si mai ales sa nu se expuna fumatului pasiv, intrucat fumul de tigara poate avea efecte negative asupra sanatatii fatului. Bebelusii nascuti de mame care locuiesc in aceeasi casa cu fumatori, au un risc crescut de a avea o greutate mica la nastere. O alta afectiune grava la care sunt susceptibili nou-nascutii care au fost si sunt inca expusi la fumatul pasiv, este sindromul mortii infantile subite.
In plus, fata de afectiunile pulmonare, fumatorii pasivi prezinta un risc crescut de boli cardiovasculare. Expunerea la fumul de tigara poate cauza constrictia arterelor, deoarece cantitatea de oxigen din sange va scadea. Atunci cand se intampla acest lucru in mod regulat, creste riscul aparitiei atacului de cord sau a altor boli de inima. Fumatul pasiv provoaca, de asemenea, hipertensiune arteriala.
In prezentfumatul clasic - activ sau pasiv - omoara 6 milioane de oameni anual la nivel global, incluzand 600.000 de nefumatori,pentru ca guvernele nu fac mai nimic sa-i determine pe oameni sa renunte la fumat, sau sa-i protejeze pe ceilalti, precizeaza OMS.
Jumatate din decesele legate de fumat se produc intre 35-69 ani.Fumatul cauzeaza aproape 30% din decesele prin cancer.90% din decesele prin cancer pulmonar la barbati si 70% la femei se datoreaza fumatului.
In Romania, la fiecare 16 minuteo persoana moare din cauza cancerului pulmonar, adica 33000 de oameni anual. Peste 80%dintre cei care au dobandit teribila maladieau fumat o viata intreaga,conform statisticilor realizate de Societatea Romana de Pneumologie,
Conform unui studiu publicat de Organizatia Mondiala pentru Sanatate, jumatate din cei 650 de milioane de fumatori din lumea intreaga vor muri din cauza unor boli provocate de tutun.
Tigara Electronica a aparut ca o alternativa la fumatul clasic, alternativa care incearca cat mai mult sa reduca acele efecte nocive mentionate mai sus
Chiar daca au trecut 10 ani de cand a aparut, exista multepersoane care nu cunosc principiul tigarii electronice si nustiu ce contine un e-lichid.
Principiul tigarii electronice cu lichid (vaping) este simplu. Un lichid, care poate sau nu sa contina nicotina, este incalzitpana devine vapori la o temperatura minima de90-110 grade Celsius, temperatura la carenu se formeaza compusi toxicica cei din fumul de tigara clasica
Lichidele pentru tigara electronicasunt compuse din doua ingrediente de baza: glicerina vegetala (VG) si propilen glicol (PG). Glicerina vegetala este ingredientul principal din nitroglicerina iar propilen glicolul este o alta substanta folosita in industria alimentara, ca agent umectant, dar si in cea farmaceutica, la fabricarea medicamentelor, a pastei de dinti si a cremelor.
Glicerina vegetala este o substanta chimica 100% sigura pentru organism, folosita ca ingredient in multe produse pe care le consumam in viata de zi cu zi. Industria alimentara o foloseste ca indulcitor, cea cosmetica in sapunuri si lotiuni, iar cea farmaceutica in medicamente.
VG-ul din lichidele pentru tigara electronica este o substanta 100% naturala. Denumirea chimica este doar o notiune cu ajutorul careia se clasifica in mod stiintific o substanta. Pana si apa poate suna dubios atunci cand o denumim monoxid de dihidrogen (H2O).
Exista o singura problema cu glicerina vegetala: este o substanta mai vascoasa, ceea ce inseamna ca nu este potrivita pentru anumite tigari electronice, care se pot infunda daca VG-ul nu este diluat cu o substanta mai putin vascoasa, precum PG-ul.
Propilen glicolul este o alta substanta folosita in industria alimentara, ca agent umectant, dar si in cea farmaceutica, la fabricarea medicamentelor, a pastei de dinti si a cremelor.
Nicotina
Nicotina este probabil cel mai controversat ingredient din lichidele pentru tigara electronica, dar exista varianta lichidelor fara nicotina, care ofera optiunea de a pastra toate senzatiile oferite de fumat,eliminand insa complet nicotina
Arome
Un alt ingredient folosit in lichidele pentru tigara electronica este reprezentat de arome. Baza din PG/VG este aproape insipida, avand numai o tenta subtila de gust dulceag. Fara arome, elichidele nu ar avea niciun farmec.
Aromele folosite in elichide sunt, de asemenea, complet inofensive pentru organism, si datorita lor exista o diversitate uriasa de lichide pentru tigara electronica disponibila pe piata.
Bineinteles ca pot exista, ca in cazul oricarui produs destinat consumului, persoane care sa aiba reactii de intoleranta la componentele respective.